sâmbătă, 27 martie 2010

La tara.......





Taranii, datorita muncii grele pe ogor, imbatranesc mult mai repede. O femeie de 50 de ani de la tara arata ca una de 70 de la oras, asta si datorita faptului ca au multi copii . E adevarat ca la tara si mor multi copii, ca nu au nici o asistenta sanitara, iar leacurile babesti stiute de femeile de la tara nu dau intotdeauna rezultate. De multe ori au un copil la san si altul e pe drum si totusi merg la camp si in aceste situatii speciale; mai fac doar cate o pauza ca sa-si alapteze restul copiilor.
Munca la tara este foarte grea: se scoala odata cu zorii, merg la camp si stau in arsita pana la apusul soarelui.
Barbatii sunt mai putini tandri si grijulii cu femeile, ele nu se plang in situatii grele, nu le cer ajutorul in situatii grele, impacandu-se cu soarta lor de femeie buna la toate: sa nasca, sa creasca copii, sa munceasca la camp, sa taca, sa rabde, cu alte cuvinte resemnate sau impacate cu soarta. Poate un rol ar putea avea invatatoarele din sat, medicul sau asistenta de la dispensar, care, femei fiind, le-ar mai putea deschide mintea, invatandu-le sa foloseasca metode contraceptive, sa nu mai moara din avorturi empirice, sa se considere si ele oameni demni de respect si admiratie. Sunt iubite, totusi, de copii si asta este foarte bine. Cand se marita, fetele sunt ca niste flori imbobocite, ca dupa cativa ani sa para femei trecute de prima tinerete...

4 comentarii:

  1. Sounds like they indeed have a hard life. We had three children with in a three year period, the 4th came a little later and the fifth came way later. The only thing nice about having the children so close in age, they played together and entertained one another. But the last two, even though they were 11 year apart, went placed together a lot. The older one could drive and she would take her baby sister along with her. By the time our fifth child arrived the others were 11, 15, 16 and 17. So the one that was 11 when the fifth one was born did a lot of things with her which in turn helped me out.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deficit de civilizatie cu ramificatii si spre oras. Dan

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant blogul. ai pus punctul pe i.

    RăspundețiȘtergere